Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

A partnerség bemutatása

18 Győr-Moson-Sopron megyei település közös döntése alapján született meg a Rábcatorok Regionális Partnerség 2013-ban. A partnerségben résztvevő kisebb és nagyobb települések számára a mindennapokban érezhető, hogy települési szinten:

 

  • erősíteni kell a településhez, lakóhelyhez, szülőfaluhoz való kötödést a lakosságban, amelynek fontos eszköze az értékek, helyi kezdeményezések felmérése, felértékelése, megmutatása a szűkebb és tágabb környezet számára
  • az értékek, örökségelemek megbecsülése, bemutatása fontos feladat, amely a helyi lakosságon túl turisztikai lehetőségeket is magában hordoz
  • kevés településről mondható el, hogy önmagában elegendő vonzerővel rendelkezik ahhoz, hogy turistákat tudjon megnyerni hosszabb tartózkodásra, és azt követően a felmerülő igényekre, szükségletekre a településen maradéktalanul választ talál. Több település együtt azonban már rendelkezhet vele, illetve kialakíthatja azt a célterületet, amely kellően gazdag program és szolgáltatási kínálattal rendelkezik.
  • a helyi termelők önmagukban korlátozott lehetőségekkel rendelkeznek, ugyanakkor ők az egyik lehetséges irányt képviselik az önfoglalkoztatóvá válás, helyi alapanyagok értéknövelt felhasználása, helyi sajátosságok, tudások megőrzése terén. Több település összefogásában az ő tudásaik, termékeik is „láthatóvá válnak” más térségek számára is, valamint a továbbfejlődés, együttműködés is több lehetőséggel kecsegtet.

 

A fentiek alapján az együttműködés célja olyan partnerség kialakítása volt, ahol:

 

  • a települések közti együttműködés, a vezetők közti kapcsolattartás, a korábbi közös tapasztalatok alapján az erőforrások közös hasznosítása, egymást erősítő folyamatok összehangolása helyi és térségi szinten megvalósulhat.
  • a lakóhelyhez, szülőhelyhez kötődés erősítése hangsúlyos szerepet kap.
  • a települések adottságai egymást erősítve a térségen belül, mind azon túl látogatókat vonzanak a településekre.
  • a helyi termékek, helyi tudás terén való együttműködés a minőségi termék előállítást, a közös megjelenést, képzési lehetőséget jelenti.

 

 

A Rábcatorok Regionális Partnerség tag települései:

Abda, Bezi, Börcs, Cakóháza, Enese, Fehértó, Győrsövényház, Ikrény, Koroncó, Kóny, Kunsziget, Lébény, Markotabödöge, Mecsér, Öttevény, Rábapatona, Rábcakapi, Tárnokréti

 

 

Munkaszervezete:

A Partnerség együttműködésében a koordináló szervezet tevékenységét a „Rábcatorok” Településeinek Regionális Fejlesztési Társulása látja el, melynek központja Ikrényben van, a társulás elnöke: Németh Tamás.

A projekt menedzsment feladatok ellátását, koordinációját a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

 

 

Döntéshozatal módja:

A Partnerség a többségi döntéseit személyes találkozók illetve internetes, e-mailes véleménynyilvánítás útján hozza.

Operatív döntéshozó testületét (6 fős) a tagok a tagtelepülések polgármesterei közöl választották.

 

 

A partnerség tevékenységének finanszírozási forrásai:

  • A Partnerség elsősorban pályázati forrásokat szeretne bevonni a települések és az együttműködés fejlesztésébe.
  • A települések az erőforrásaiknak közös használatára törekszenek.

 

Jelenleg a Partnerség együttműködésében egy induló projekt fut, amelynek címe: „Múlttal a jövőért”.

A projekt bemutatása

A partnerség tagjai

Abda
Bezi
Börcs
Cakóháza
Enese
Fehértó
Győrsövényház
Ikrény
Kóny
Koroncó
Kunsziget
Lébény
Markotabödöge
Mecsér
Öttevény
Rábapatona
Rábcakapi
Tárnokréti