Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Barátföldpusztai Szentháromság-szoborcsoport

A 60 x 60 x 80 centiméter magas, felső és alsó szegélyén is párkánydíszes kőhasábon 5 méter magas, korinthoszi fejezettel záródó homokkő oszlop magasodik, melyen a Szentháromság szimbolikus ábrázolása látható. Az emlékmű alapzatát képező, vaskerítéssel övezett kőhasábon barokkos növényi ornamentikával szegélyezett mezőben a következő felirat áll:

DIESE SÄULEN

HAT MACHEN

LASSEN FRAU

EVA GERLACHI

ZU EHRE DER H EI. DREYFALTIGKEIT

1754

(Ezt az oszlopot Gerlachi Éva asszony készíttette a Szentháromság tiszteletére 1754)

Pestisjárványok elmúltával a túlélők gyakran állítottak pestis-oszlopnak is nevezett, többnyire a Szentháromság ábrázolásával díszített fogadalmi emlékműveket részint hálaadásképpen, részint oltalmazásul a "fekete halál" újabb pusztítása ellen. Hazánkban jellemzően a XVIII. században létesültek ilyen pestis-oszlopok. Talán ezek sorába illeszkedik a barátföldpusztai Szentháromság-szobor is.

Az emlékoszlopot övező vaskerítésen belül, alig egyméternyire az emlékmű mögött egy neki háttal álló, ugyancsak homokkőből faragott, 35 x 30 x 85 centiméter méretű kőhasáb áll. Mérete, arányai s a felső, vízszintes lapjából kiálló fémcsonk arra engednek következtetni, hogy egy ma már nem azonosítható másik emlékoszlop vagy emlékkereszt alapzata lehetett. Előlapján gótikus számjegyekkel az 1768-as évszám olvasható.

Elérhetőségek

Cím: Lébény