Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Gyökeres- vagy Susovits-kereszt

A közelmúltban vált ismertté az a levéltári dokumentum, mely szerint a kereszt eredeti változatát 1886 szeptemberében id. Susovits János lébényi gazda állíttatta saját birtokán, „keményfából, s szintén fából faragott és festett dombormivű Krisztusképpel és korláttal felszerelve". Az alapító úgy rendelkezett, hogy a keresztnek helyet adó 6x6 méteres földdarab örök időkre a plébániatemplom tulajdona legyen. A kereszt fenntartására 30 forintot adományozott, melynek kamataiból „a kereszt időnként kijavíttathassék".

A múló idő viszontagságai által megviselt feszületet az 1930-as években a Susovits-, s a velük rokoni kapcsolatban álló Gyökeres-család felújíttatta. A régi feszület helyett újat ácsoltak, az eredeti, fából készült corpust pedig üreges fém Krisztusra cserélték. A fa corpus az 1950-es években a plébániára került.

Legenda is kötődik a feszülethez, mely szerint azt a helyet jelöli, ahol a falu lakói egykoron megállították a Győr várát megszállva tartó, s a környéken portyázó török csapatokat.

Elérhetőségek

Cím: Lébény