Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Templom

Kunsziget első templomát Szécsényi Lőrinc építtette az 1670-es évek környékén. Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelte fel a templomot az építtető fia, Szécsényi Pál győri nagyprépost 1677 körül. A templom búcsúja Szent Lőrinc vértanú ünnepén, augusztus 10-én van.

A falu ekkoriban népesedett be újra, miután Győr török kézre kerülése után elnéptelenedett. 1683-ban aztán újra menekülni kellett a falu lakóinak, amikor a török Bécs ellen indult. A dúlás nem kímélte a néhány éves templomot sem.

 1698 után a Viczay-Héderváry családé lett a falu, ők telepítették újra katolikus lakossággal. A templomot felújították.

1786-ban az addig Öttevény fíliájaként szereplő község önálló plébániává alakult.

A ma is látható templom 1843-44-ben épült, késő klasszicista stílusban. Az építést Szinger György építőmester vezetette. A régi templomból megmaradt húsz férőhelynyi pad és az 1718-ból való miséző kehely is, rajta a GVNT. SIGHET felirata.

A templom belső festése márványhatású, ezt a mennyezeti seccókkal együtt Borsa Antal festőművész készítette 1957-ben.

Az első világháború idején elvitték a templomból a legkisebb és legnagyobb harangját. A mai két harang a harmincas években került a templom tornyába. Ma már elektronikus rendszer húzza a harangokat, a templom padjai fűtöttek, és hangfalak erősítik a misét mondó plébános hangját.

2010-ben lecserélték a templom tetőszerkezetét, szigetelték és kívülről felújították és újrafestették a falakat, valamint az épület díszes külső világítást kapott.

A templom szerepel az Országos Műemlékjegyzékben is.

Elérhetőségek

Cím: Kunsziget, Petőfi tér 13.
Email: wink.zsolt@t-online.hu
Telefonszám: +3696/485-394