Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Peryche Holt-Rábca menti Tanösvény

Nézz körül a Tanösvényen!
A Börcsi Faluvédõ és Mûvelõdõ Egyesület 2001-ben kezdtett hozzá a falu külterületi részén egy 4,6 km hosszú tanösvény tervezésének és kialakításának, amely a Holt-Rábca élővilágát mutatja be, érintve az új kerékpáros hidat, valamint az útvonal mellett kialakított pihenőhelyet. A három útvonal változó hosszúságú, így a tanösvény alkalmas arra, hogy kisebb túrák keretei között a településre érkező csoportok végigsétálhassanak rajta, vagy iskolások, óvodások használhassák. Az eligazodást felfestett útjelzők segítik, a látnivalókról pedig az útvonalon elhelyezett táblák adnak bővebb információt. A kitáblázás mellett egyéb - a szemléltetést, megfigyelést segítő eszközök is kialakításra kerültek a tanösvényen. pl.: madárles, napóra. A tanösvény megtekintéséhez igény esetén túravezetőt biztosítunk.

 

Haladjunk végig képzeletben az útvonalon!
Erdei Iskola - Erzsébet tér - Rábca sor - Lili rétek - Nyári gát - Dapsai rétek - Zsellérek legelője - Sportpálya - Ady utca - Erdei Iskola

Erzsébet tér: az út faluban induló része is tanulságos, mivel egy emlékpark található a téren, ahol a dísznövények rendkívül gazdag tárháza nyílik elénk.
Lili rétek: feltöltődött holtág, ahol a növények, sás, ártéri fûzfa sorok, s a nyár különféle fajai kisebb ligetekben találhatók: árterületi gyep van itt, s kaszáló a legkülönfélébb fű- és mezei növényfajokkal.
Nyári gát: fűz, akác, rekettye bokrok, bodza növényzettel
Dapsai rétek: bokrokkal, egyedülálló és sorfákkal részben benőtt vidék, az ártéri növényvilág jellegzetes fajtáival; mélyfekvésű, felárkolt területen lévő ősfüzes, magas, rendkívül változatos mocsári aljnövényzeteivel; az ember által háborítatlan, részben mocsaras területen telepített nyárerdő; a szegélyrészein az őshonos fafajokkal körítve /éger, bodza, akác/ nagyobb, összefüggõ (2-3 ha) területű Zsellérek legelője: mélyebb részein fűzfa ligetekkel, illetve a Holt-Rábca ággal szegélyezett, állandó vízállásos ártéri rész, ahol hosszabb ideje legeltetés folyik. A legelők élővilágára jellemző számos fű és egyéb mocsári növényfaj él itt, további látnivalók a fűzfa sor és az itató kút.

Elérhetőségek

Cím: Börcs, Erzsébet tér 3.
Web: home.hu.inter.net/~borcs
Email: borcs@hu.inter.net
Telefonszám: +3696/350-884