Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Bezi

Magyarország északnyugati részén helyezkedik el. Bezi Enesétől 5 km-re északnyugatra, Győrtől pedig kb. 20 km távolságra nyugatra található. Természetföldrajzi szempontból a Tóköznek a Hanság felé eső peremvidékén fekszik. Közlekedésföldrajzi helyzete nem a legkedvezőbb. Személygépkocsival a legegyszerűbben a 85-ös számú főútvonalon Győr felől Enesénél jobbra lekanyarodva érhető el. A falu napi átlagban két óránként közlekedő autóbusszal közelíthető meg Győrről és Csornáról.

 

Bezi keletkezése a rendelkezésre álló dokumentumok alapján 7-800 évvel ezelőttre tehető. A falu kialakulásában szerepet játszott kedvező földrajzi fekvése és a Hanság közelsége. A település földjei és dús kertjei kedveztek az állattartásnak és a növénytermesztésnek. Bezi az itt élő embereknek évszázadokon keresztül tisztes megélhetést biztosított.

 

A falu a Tóközben fekszik. A Hanság lecsapolása előtt a terület gazdag volt vizekben, rétekben, valamint kisebb úgynevezett idénytavakban. Sajnos ez a helyzet a Hanság lecsapolásával merőben megváltozott, azonban a település határát ma is zömmel a hatalmas rétek, kaszálók, kisebb erdők, ligetek jellemzik. A települést az 1800-as évek elején hatalmas tűzvész pusztította el. Ezután kezdődött a település igazi fejlődése. Templomok épültek, kialakult a mai falu településszerkezete.

 

Ismertek voltak a falu pap-tanítói, lelkészei, akik szívvel-lélekkel végezték munkájukat. Az 1900-as évek elején Bezi Körjegyzőségi székhely volt. A faluban létezett hitelszövetkezet, levente egylet, tűzoltóegyesület és színes volt a kulturális élet is. A II. világháború befejezésétől a rendszerváltásig a falu fejlődése megtorpant. Bár történtek fejlesztések, de mindennél beszédesebb adat, hogy a lakosság száma az 1950-es évekbeni átlag 900 lakosról a 90-es évek elejére 450 főre zsugorodott.

 

A rendszerváltás után megalakult a helyi önkormányzat, amely a falu életképességének megtartását és fejlesztését tűzte zászlajára. Jellemző, hogy ezen idő alatt épült új iskola és óvoda, teljesen kiépült a belső úthálózat, a szennyvízcsatornákon kívül teljes infrastruktúrával rendelkezik a település.

 

Intézmények:

 Teleház

Nyitva tartás: igény szerint

 

Civil szervezetek:

Tűzoltó Egyesület

Bezi KSE

Női focicsapat

 

 

 

 

Bezi

Elérhetőségek

Cím: 9162 Bezi, Szabadság u. 59.
Polgármester: Bősze Kornél
Web: www.bezi.hu
Email: hivatal@bezi.hu
Telefonszám: +3696/277-104
Fax: +3696/277-104

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Épített örökségünk

Bezi-Enesei Evangélikus Egyházközség temploma

Evangélikus templom. A templom 1787-ben épült. Istentisztelet minden vasárnap 09.30-kor, gyermekistentisztelet fél órával korábban van.

Nádtetős ház

Nádtetős ház

Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom

Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom

Természeti örökségünk

100 éves tölgyfák

100 éves tölgyfák

Események

Nincs megjeleníthető esemény