Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Koroncó

A település Győrtől DNY-ra kb. 10 km-re fekszik. A 83-as számú főközlekedési útról Győrnél (Ménfőcsanaknál) jobbra kanyarodva 7 km-re található meg. 

Ahol a Bakony-ér, a Marcalba ömlik és ahol a Marcal a Rába folyóba torkollik ott fekszik a vizek ölelésében Koroncó. A  kisalföldi település immár 800 éve biztos otthont,  és megélhetést biztosít lakóinak. Koroncó története minden  időben összeforrt a magyar történelemmel. A faluban emlékoszlop idézi a múltat, a közelben elesett áldozatok emlékét a hősi park őrzi.

Leletek bizonyítják, hogy a település az őskőkor legvégső szakaszában már lakott hely volt. Első okleveles említése Koroncónak 1207-re kelteződik. Régészeti szempontból a megye egyik legértékesebb, leggazdagabb települése. A XIII. században már népes curunczue nemzetség adott-e nevet a helységnek, vagy a helységről írta-e magát annak a nemzetségnek, bizonytalan. 1585-ig Koronczay nemzetség tagjai szerepelnek a falu uraiként. Ekkor Koronczay Menyhérttel a név a megyéből eltűnik. Elköltözött a nemzetség, vagy kihalt, más nevet vett fel. Nem tudni. Birtokrészükből a győri káptalan részesült eladás folytán, továbbá a falu nemesi családjai. Levéltári adatok szerint Koroncó a középkorban a győri káptalan és "több nemes", így a Koronczóy és Újszászy családok birtoka. A falu a török hadjáratok alatt sokat szenvedett és hamar elpusztult.  1621-ben két török ura volt. Olaj bég és Ali szpáhi, majd Izsép és Ali. 

1683-ban a Bécs ellen vonuló török tábor egy része Koroncó és Patona között veretett hidat és ezen vonult át. A falu ekkor újfent elpusztult, de hamarosan újra lettek lakói. Régi temploma ez időben még állt, de düledezett. A visszaszivárgott, megmaradt nép új erőre kap, vesszőből font, sárral tapasztott templomot állított. Ezt a helyet jelöli a községházával szemben álló kereszt. Körülötte volt a temető, mely elpusztult. Helye a Bercsényi út nevet kapta. De a Puszta temető név annyira rögződött, hogy a mai napig is használatos. A török uralom 150 évig tartott. Az 1700-as évek elején dúló kuruc-labanc háború egyik eseménye országos hírűvé tette Koroncó nevét.  1704. június 13-án a falu határában ütközött meg Forgách Simon II. Rákóczi Ferenc tábornoka, Heister császári tábornokkal és ekkor súlyos veszteséget szenvedett a kuruc csapat. A csatavesztés rossz következményei az egész megyére kihatottak. A császári csapatok, amit lehetett, vittek, amit nem lehetett elvinni, elpusztították, nemcsak Koroncón, de megyeszerte. A kuruc szabadságharc elbukott. Koroncó megmaradását a nehéz időkben és későbbi fejlődését a XX-XXI. században mindig az itt élőknek köszönhette.  A falu mai létének meghatározója  Győr város közelsége, gyors megközelíthetősége. A néhai zsákutca-jelleg megváltozott mára, a község Győr, Rábapatona, Tét irányában átjárható, Győrszemere felé pedig 1800 méter kiépített út hiányzik az összeköttetéshez. 

Koroncón jelenleg 2150 ember él. Fontos jelenség, hogy folyamatosan fiatalodik a falu, lakóinak száma növekszik, hisz Koroncó adottságai vonzóak az ide költöző fiatal családok számára. Új utcák nyíltak, sorra épülnek az új családi házak.

A legkisebbek befogadására 2013-ban megnyílt a Bodza és Szeder Családi Napközi Otthon, amely a fiatal édesanyák munkába visszatéréséhez nyújt biztonságos hátteret. A jól felszerelt napközi otthont a Baptista Szeretetszolgálat működteti.

A  Koroncói Tulipános Napközi Otthonos Óvoda 1980-ban létesült, 1990-ben került a jelenlegi helyére. Felújítására 2012 évben kerül sor. A  teljesen felújított, a mai kor színvonalának megfelelő óvodában három csoportban jól képzett óvónők foglalkoznak 80 kisgyermekkel. Az óvodai program két alappillére a mozgásfejlesztés és az egészséges életmódra nevelés. A  jól felszerelt csoportszobákban,  a  tágas 72 négyzetméter alapterületű tornateremben számos készségfejlesztő eszköz szolgálja az óvodások mozgásfejlődését. Az intézmény udvarán barátságos környezetben a jó levegőn élvezhetik a gyerekek a szabadban való játék örömét.

Koroncó életében több mint 200 éve meghatározó intézmény az iskola. A Koroncói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8 osztályába 16 szakképzett pedagógus tanít és nevel. A koroncói iskola gazdag múltjában számos diák szerzet és szerez ma is kiváló helyezést tanulmányi és sportversenyeken. Ez annak köszönhető, hogy az oktatásban a sikerorientált nevelés kap hangsúlyt. Az általános iskola regisztrált tehetségpont a sportban, az ének-zenében és a matematikában. Az iskolához tartozó,  1994-ben felavatott, 2013-ban felújított az európai követelményeknek is megfelelő tornacsarnok a tanítási órákon kívül sportversenyeknek mérkőzéseknek is otthont ad.

 Az iskola együttműködik a településen működő civil szervezetekkel is. A diákok minden jeles eseményen szerepelnek. Az iskola szinte együtt lélegzik  a településsel.

 

Intézmények:

Koroncói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Cím: Koroncó, Rákóczi u. 41.

Koroncói Tulipános Napközi Otthonos Óvoda

Cím: 9113 Koroncó, Rákóczi u. 39.

Bodza és Szeder Családi Napközi

Cím: 9113. Koroncó, Rákóczi u. 48.

Községi Könyvtár

Cím: 9113 Koroncó, Szent László u. 40.

Szolgáltatóház

Cím: 9113 Koroncó, Rákóczi utca 46 .

 

Civil szervezetek:

 

KSE Foci

KSE Kézilabda Szakosztály

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Jázminvirág Nyugdíjas Klub

Koroncói Tutti Judo Klub

Koroncói Polgárőr Egyesület

Összefogás Koroncóért Egyesület

Koroncói Sport Horgász Egyesület

Amatőr Tekebajnokság

Koroncó

Elérhetőségek

Cím: 9113 Koroncó, Rákóczi u. 48.
Polgármester: Radicsné Kincses Mária
Web: www.koronco.hu
Email: koronco@axelero.hu
Telefonszám: +3696/499-117

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Épített örökségünk

Bognár kocsma

A település másik látnivaló érdekessége a Bognár kocsma, ahol ma magángyűjtemény látható. Az egykori kocsmában a paraszti élet kellékei...

Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János szobra

Pusztatemető-Emlékkereszt

Az 1600-as években a falu régi temploma még állt, de düledezett. A lakosok vesszőből font, sárral tapasztott templomot állítottak. Ezt ...

Rákóczi Emlékhely

A Rákóczi-szabadságharc Koroncói csatáinak emléket őrzi. A 60-as évektől áll egy kis emlékmű a csata helyszínén. 2007-ben került felújí...

Római Katolikus Templom

A Koroncóra érkezők számára szakrális látnivalót kínál az 1747-ben épült, majd 1899-ben eklektikus stílusban átépített római katolikus ...

Szent Flórián oszlop

Szent Flórián oszlop

Események

Nincs megjeleníthető esemény