Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Kunsziget

Kunsziget a Mosoni-Duna jobb partján fekszik, Győr és Mosonmagyaróvár között. Itt húzódott egykor a római birodalom határa, a Limes, melynek egy darabja ma is látható a folyó partján.  A néphit úgy tartja, a kőhalom helyén egykor tündérek lakta vár állt.

Felvetődik a kérdés, hogy az ország nyugati részén fekvő települést miért hívják Kunszigetnek, van-e köze valójában a nevében szereplő kunokhoz. Erre a kérdésre sajnos nem tudunk a mai ismereteink szerint választ adni. Elképzelhető az, hogy első telepesei voltak a kunok; mint ahogy a másik nézet is, miszerint a falu egykori földesura Héderváry Lőrinc - aki a kunok és jászok bírája volt - telepített ide kunokat. A Khuen-Héderváryakkal kapcsolatos magyarázat is született. Lehet, hogy sosem fog kiderülni, mit jelent a falu nevében a kun előtag. Azt azonban tudjuk, hogy a szabályozás előtt a vidéket a Duna számtalan ága hálózta be, s falunkat ma is patkó alakban öleli körül a folyó, így a sziget nevet nem kell magyaráznunk. Tény, hogy a Syghet, majd Öttevénysziget néven szereplő falu 1881-ben azért folyamodott a belügyminisztériumhoz, hogy a község nevét Kunszigetre változtathassa. Kérésüket azzal indokolták, hogy a szomszédos Öttevénnyel gyakorta összekeverik a falut, így zavarok keletkeznek a hivatalos ügyek intézésében. Mivel a falut "nem hivatalosan" úgyis Kunszigetnek nevezték (templomi kehely talpán már 1718-ban szerepel), magától adódott az "új" név. 

Kunsziget római katolikus temploma klasszicista stílusban épült 1844-ben.

A vallási hagyományokban gazdag falu egyik legfontosabb ünnepe a húsvét vasárnap hajnali Krisztuskeresés. A hívek a templomtól a felső körösztig mennek, miközben előénekes vezetésével énekelnek, imádkoznak. Napkeltekor érnek vissza a temetőbe, hogy megvigyék az ott nyugvóknak a feltámadás hírét.

A győri úton álló Szent Antal kápolnát az 1800-as évek elején állították, majd az 1900-as évek elején újjáépítették. Szent Antal napján a vasárnapi szentmisét itt tartják, a misére a Győri út asszonyai díszítik fel a kápolnát.

Kunsziget neve egykor egyet jelentett a minőségi zöldségtermesztéssel, és az igazi petrezsirommal. Ennek állít emléket a kunszigeti petrezsirom- és húsleves fesztivál.

A Mosoni-Duna faluhoz tartozó partszakasza a Fertő-Hanság nemzeti park része. Védett állatok és növények sokasága látható a folyó partján, amely minden évszakban páratlan élményeket ad az idelátogatóknak.

Kunsziget római katolikus temploma klasszicista stílusban épült 1844-ben. Védőszentje Szent Lőrinc. 2010-ben kívülről teljesen felújították az épületet.

A parókia az 1910-es években épült. A szecessziós stílusú épület a Petőfi téren áll.

Vallási hagyományokban gazdag falunk egyik legfontosabb ünnepe a húsvét vasárnap hajnali Krisztuskeresés. A hívek a templomtól a fölső körösztig mennek, miközben előénekes vezetésével énekelnek, imádkoznak. Napkeltekor érnek vissza a temetőbe, hogy megvigyék az ott nyugvóknak a feltámadás hírét.

A kunszigeti temetői kápolnát a Nagy család építtette 1932-ben. A síremlékek mellett a egy kopjafa is áll a temetőben, a Donnál elesett kunszigetiek emlékére állíttatták 2000-ben. A temetői kereszt a világháborúk hősi halottai emlékére készült. A világháborúk kunszigeti áldozatainak a templom falán elhelyezett táblák állítanak emléket.

A győri úton álló Szent Antal kápolnát az 1800-as évek elején állították, majd az 1900-as évek elején újjáépítették. Szent Antal napján a vasárnapi szentmisét itt tartják, a misére a Győri út asszonyai díszítik fel a kápolnát. Kunsziget neve egykor egyet jelentett a minőségi zöldségtermesztéssel, és az igazi petrezsirommal. A faluból ló vontatta vasúton szállították a zöldségeket az öttevényi vasútállomásra. A lórivasút hídja, a Bolgányi-híd ma közúti hídként jelent összeköttetést a Szigetköz felé.

A Honvédpusztán ma már csak egyetlen épület áll, az egykori uradalmi gazdasági épület. A környező földeken a Kunsziget környéki földtípusok mindegyike megtalálható.

Néhány ház még ma is hordozza Kunsziget helyi építészeti értékeit. Láthatók még nyitott tornácos házak, valamint egy kalapos szín is, amelyet táncpajtaként használtak.

2010-ben a plébánia udvarán található 18. századi épületet felújították, megőrizve az utókor számára a nyitott nyári konyhát és a kemencét. Az udvar közepén kalapos szín is épült.

Önkéntes tűzoltó egyesületünk régi fecskendője ma is működőképes.

1910 őszén kezdődött először meg a tanév a kétszintes iskolaépületben, amely 1978 óta a helyi óvodának is helyet ad.

A falu központjában, a Kossuth téren emlékpark található. A kettős keresztet a millennium évében, a trianoni emlékoszlopot 2010-ben állították. A kopjafát a testvérfalu, Nyárádgálfalva ajándéka. Néhány méterre innen modern játszótéren szórakozhatnak a gyerekek.

Egykor kavicsbánya volt, ma halastóként szolgál a Csiszlói bányató. A helyi horgászegyesület horgásztanyája a parton közösségi rendezvényeknek is helyet ad.

A Mosoni-Duna faluhoz tartozó partszakasza a Fertő-Hanság nemzeti park része. Védett állatok és növények sokasága látható a folyó partján, amely minden évszakban páratlan élményeket ad az idelátogatóknak.

 

Intézmények

Tündérvár Óvoda

Cím: 9184 Kunsziget, József A. u. 2/a.

Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 9184 Kunsziget Petőfi tér 12. 

IKSZT

Cím: 9184 Kunsziget, Kossuth tér 9.

Könyvtár

Cím: 9184 Kunsziget, Kossuth tér 9.

Teleház

Cím: 9184 Kunsziget, Kossuth tér 9.

 

Civil szervezetek:

 

Kunsziget Község Ifjúsági Érdekegyeztető Fóruma

Kunsziget Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Kunsziget Község Polgárőrsége

Kunsziget Sportegyesület

Kunszigetért Közalapítvány

Kunszigeti Faluszépítő Egyesület

Kunszigeti Ifjúsági Sportalapítvány

Kunszigeti Polgári Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Kunszigeti Sporthorgász Egyesület

Kunszigeti Szabadidő és Lövészegyelet

Kunszigeti Tekeegyesület

Magyar Vöröskereszt kunszigeti alapszervezete

Sziget Gyöngye Nyugdíjas Klub

Szent Lőrinc Cserkészcsapat

Vadásztársaság

Kunsziget

Elérhetőségek

Cím: 9184 Kunsziget, József Attila u. 2.
Polgármester: Lendvai Ivánné
Web: http://www.kunsziget.hu/
Telefonszám: +3696/485-040
Fax: +3696/552-056

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Épített örökségünk

Bolgányi-híd

Kunsziget neve egykor egyet jelentett a minőségi zöldségtermesztéssel, és az igazi petrezsirommal. A faluból ló vontatta vasúton szállí...

Honvéd-puszta

Kunsziget külterületén, Mecsér felé, a szennyvíztisztító telep előtt, a töltésen túl található a Honvéd-puszta. Egykor az uradalom közp...

Iskola épülete

1908-ban rakták le egy új, emeletes iskolaépület alapjait, amely az 1855-ben épült, 80 főt befogadó egytantermes iskolát váltotta fel. ...

Kápolna

Kunsziget szakrális hagyományainak sorából a méltán híres Krisztus-keresés mellett kiemelkedik a község fogadalmi ünnepe, Páduai Szent ...

Millenniumi emlékpark

A falu központjában, a Kossuth téren emlékpark található. A kettős keresztet a millennium évében, a trianoni emlékoszlopot 2010-ben áll...

Plébánia

A szecessziós stílusú épület egyike a falu építészeti értékeinek. A plébánia az 1910-es években épült a korábbi plébániaépület helyére....

Templom

Kunsziget első templomát Szécsényi Lőrinc építtette az 1670-es évek környékén. Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelte fel a templo...

Tündérvár-őrtorony

A kunszigetieket már évszázadok óta foglalkoztatja, hogy vajon miért van ott az a bizonyos kőhalom a Mosoni-Duna partján. Milyen épület...

Kulturális örökségünk

Jézuskeresés

A Krisztuskeresés vagy Jézuskeresés szokása a török idők óta él a falunkban, akkoriban keletkezhetett, amikor a templom leégett és rész...

Természeti örökségünk

Mosoni-Duna

Kunsziget a Mosoni-Duna jobb partján fekszik. A 7 kilométer hosszú partszakasz a Fertő-hanság Nemzeti parkhoz tartozik. Kunsziget éghaj...

Tanösvény

Tanösvény

Események

Nincs megjeleníthető esemény