Főoldal| A projekt bemutatása| Letölthető dokumentumok| Vendégkönyv
FacebookGoogle +

Mecsér

A község Győrtől 20 km-re - Mosonmagyaróvár irányában -  helyezkedik el, a Mosoni-Duna mellett. Lakóinak száma 620 fő. A település megközelíthető az M1-es autópályán, az 1-es főúton és Szigetköz irányából is. A tömegközlekedés közvetlen autóbuszjárattal van megoldva Győr irányába. A község teljesen közművesített, valamint ADSL internettel is lefedett.

A faluban jól felszerelt óvoda és alsó tagozatos tagiskola működik, valamint korszerű orvosi rendelő és minden igényt kielégítő Faluház áll a lakosok rendelkezésre.

Mecsért a nyugalom és a béke szigetének is nevezik, amelynek mindennapi életét számos civil szervezet tölti meg tartalommal. Rendezvényterv alapján hagyományőrző, kulturális és sport témájú események szórakoztatják a résztvevőket. Nemzetközileg is nyilvántartott a nyári „Ladikos Fesztivál”, ami sok látogatót vonz a településre.

A szépen karbantartott település ideális azok számára, akiket munkájuk Győrhöz köt, és olcsóbb árfekvésű házat kívánnak vásárolni. Közművesített, kb. 1000 m2-es építési telkek folyamatosan állnak rendelkezésre.

Aki a falusi környezetbe be tud illeszkedni és gyermekeivel igénybe veszi a helyi oktatási intézményeket, azt az Önkormányzat letelepedési szándékában is támogatja.

A három táj – a Szigetköz, a Mosoni-síkság, és a Hanság – találkozásánál elterülő település első írásos említése 1208-ból származik. Neve a szláv „mecjer” kifejezésből ered, melynek jelentése kardműves. Első lakói valószínűleg fejedelmi kardkészítők voltak. Később a halászat és a folyami fuvarozás, hajóvontatás lett a legjellemzőbb megélhetési forma.

A települést II. András a lébényi apátságnak adományozta, később az óvári várhoz tartozott, majd Hunyadi Mátyás juttatta vissza az apátságnak. A 17-18. században a Zichy család birtokában volt. Ez idő tájt négy vízimalom is működött a településen, és hajómolnárkodással is foglalkoztak az itt élők.

A község 1679-ből származó templomát 1900-ban lebontották. Helyére építették fel - Weinckheim Krisztina grófnő támogatásával - a ma látható neoromán stílusú templomot.

A település amellett, hogy sokat köszönhet a Dunának, az évszázadok során többször is veszélyeztette létét. 1954-ben a teljes lakosságot ki kellett telepíteni az árvízveszély miatt. A Szigetközzel összeköttetést biztosító állandó hídját 1951-ben adták át a forgalomnak.

A Mecsérre érkezőt ma festői környezetben elterülő rendezett település képe fogadja, sokan a nyugalom szigetének nevezik. A megyeszékhelytől karnyújtásnyira fekvő község jól felszerelt intézményhálózattal – óvoda, alsó tagozatos iskola, orvosi rendelő, gyógyszertár – gondoskodik lakóiról. A 2012-ben felújított Faluház változatos kulturális programokat kínál az itt élők számára.

A látnivalók közül a már említett katolikus templom mellett a hajóvontatók házát, a tűzoltószertárt, a Lurdi-kápolnát, az önkormányzat patinás épületét és a Hősök-kertjét lehet megemlíteni. A hajóvontatók háza korábban igen elterjedt foglalkozás emléke. A Dózsa és Híd utcák sarkán látványos emlékművet állítottak Mecsér első említésének 800. évfordulójára. Rigópusztán ősi magyar háziállatfajok, és egy 19. századi pajtában berendezett múzeum segítségével az egykori pusztai élet elevenedik meg.

A természetkedvelőknek a Mosoni-Duna kínál felejthetetlen élményeket. Horgászok, fürdőzők és vízitúrázók is ideális feltételeket találnak itt a pihenésre, sportolásra. Élményszámba megy a község határában 2007-ben átadott szélerőmű megtekintése is.

Az évente június elején megtartott nemzetközi hírű „Ladikos Fesztivál” rendezvényei, és az augusztusi falunap illetve az év végi adventi hangverseny mindig szép számú közönséget vonzanak, az aktív társadalmi, kulturális élet megjelenítői.

 

Intézmények:

Lébényi ÁMK Tagintézménye Mecsér Óvoda, Általános Iskola

Cím: 9176 Mecsér, Dózsa utca 19.

Lébényi ÁMK Tagintézménye Mecsér Óvoda, Általános Iskola

9176 Mecsér, Felszabadulás utca 6.

Könyvtár

 9176 Mecsér, Felszabadulás utca 4 .

 

Civil szervezetek

 

Polgárőrség

Önkéntes tűzoltóság

Ladikos Fesztivál Alapítvány

Nyugdíjasok baráti köre

Mecsér

Elérhetőségek

Cím: 9176 Mecsér, Fő u. 1.
Polgármester: Csaplár Zoltán
Web: www.mecser.hu
Email: onkormanyzat@mecser.hu
Telefonszám: +3696/216-512
Fax: +3696/216-512

Térkép nagy méretben

Értékleltár Értékek megtekintése térképen

Épített örökségünk

800 éves emlékmű

A település szigetköz felöli bejáratánál – a volt kovácsműhely helyén – felállított emlékpark annak a 800 éves múltnak állít emléket, a...

Csaplár kereszt

A falu déli kijáratában 1906‐ban emlékkeresztet állítottak „Isten dicsőségére emeltették a mecséri R.K. Hívők” felirattal.

Hajóvontatók háza

A település életében, kiterjedésében, a népesség megélhetésében kedvező feltételeket biztosított a folyóparti fekvés, a víz közelsége. ...

Horváth kereszt

A háborúból való szerencsés visszatérésének emlékére a falu határában (Lébény–Mecsér összekötő út jobb oldalán), 1925‐ben emlékkereszte...

Hősök kertje

Horváth Gábor lelkész 39 évig dolgozott, az ő nevéhez fűződik a Hősi Liget (ma Hősök kertje) – benne a Peregrimus vándorok kápolnája – ...

Lourdi kápolna

A község „főszeri” részén áll, feltehetően 1868‐ban épült Lourdi kápolna az 1862‐es kolera járvány áldozatainak emlékére, mint kegyhely...

Magyarok Nagyasszonya Templom

1900‐ban gróf Wenckheim Krisztina új román stílusú templomot építtetett, melyet Kotrovátz Ernő győri segédpüspök szentelt fel. A templo...

Természeti örökségünk

Látványtó

Látványtó

Események

Nincs megjeleníthető esemény